Четвер, 28 квітня

 9-А клас

Українська література

Тема: Т.Шевченко "Марія"

У поемі "Марія", створеній за біблійною історією, мати Боголюдини думає лише про одне - про долю сина, заради якого вона живе, якого виховує та навчає добра й любові до всіх людей. 

1. Прослухайте поему "Марія"

https:


//www.youtube.com/watch?v=9LqazZZd9c4

    В основу сюжету поеми покладено євангельську легенду про Марію, Йосипа й Ісуса Христа, а також у ньому відчутні відгомони народних різдвяних колядок, живописних творів епохи Відродження. 

    Розпочинається твір вступом, який нагадує молитву. У ній звучить трагічний мотив материнської долі та хресних мук її сина-мученика. У вступі автор накреслює пунктиром основний конфлікт поеми - одвічне протистояння добра і зла.

   Експозиція поеми традиційна. Автор знайомить читачів з місцем дії ( убога хатина на березі Тіверіадського озера в Палестині) та героями, Йосипом і Марією. У зав'язці змальовано  знайомство дівчини  з " благовістителем" Месії, якому вона беззастережно довірилась. Розвиток дії у творі досить стрімкий і напружений. Це вінчання, після якого Марія дізнається про смерть батька своєї дитини, це наказ  кесаря йти до Віфлеєма, народження сина. Після цих епізодів конфлікт поглиблюється зображенням кривавих дій Ірода, сценою дітовбивства.   Проте на святу родину  чекають нові випробуваня. Єгипетське вигнання супроводжувалося страшними образами " сфінксів, мов сичів" " фараоновою сторожею".Повернення в опустілу й знищену домівку також посилює драматизм цієї частини поеми. А вершиною в розвитку дії є вражаючий епізод- передбачення долі Ісуса: маленький хлопчик разом із другом змайстрував іграшковий " хрестик- шибеничку". А коли мати побачила його, то зомліла. Адже в давні часи на хрестах розпинали засудених на смерть.

  Кульмінація твору - смерть Ісуса, як праведника, котрий присвятив своє життя людям.  Трагізм цього епізоду поглиблюється згадкою про зраду учнів, про смерть друга дитинства Івана та його матері, старого Йосипа. Марія залишається "одна-однісінька".  Незважаючи на це, вона згуртовує послідовників Христа, тому  "любов і правда" поширюються по всьому світу. 

  Розв'язка поеми також трагічнв. Фінал життя Марії - типова смерть самотньої покритки: 

                                                           Ти ж під тином,

                                                           Сумуючи, у бур'яні

                                                           Умерла з голоду. Амінь.

"Марія" -ліро-епічна поема біблійно- філософського змісту. 

Використавши євангельську легенду, поет художньо осмислив загальнолюдські проблеми: що таке духовність людини? У чому зміст її життя? Що таке само- жертовність і служіння людям?

  Отже, головна ідея твору - сенс життя в любові до людей, у відстоюванні правди, у боротьбі проти насильства навіть ціною власного життя.

           

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Понеділок, 29 березня

Четвер, 22 лютого

Четвер, 16 листопада