П'ятниця, 20 травня

 9-А клас

Українська література

Тема: Марко Вовчок "Інститутка". Образи

1. Образ Прокопа.

Прокіп змальований як високий і ставний хлопець із лагідною життєрадісною вдачею. Проте знущання паночки впливає на його характер, він спохмурнів, задумався про своє майбутнє, яке не обіцяло нічого доброго. Лише хвилювання за долю Устини стримувало його рішучі дії. Хлопець серцем і розумом відчував несправедливість становища кріпаків: "Воли в ярмі та й ті ревуть, а то щоб душа християнська всяку догану, всяку кривду терпіла і неозвалась". Як рішуча й справедлива людина, він протистоїть сваволі поміщиків. Промовистим є епізод, коли панночка побила стареньку бабусю й почала тягати за волосся Устину. Навіть солдатчина здається Прокопу волею порівняно з кріпацьким життям. 

2. Назар.

Чоловік Катрі Назар такий великий життєлюб,що, здається, недоля не переможе його. Проте чоловіка гнітить неволя, панські знущання, він  ненавидить кріпосників й обирає таку форму протесту, як утеча.

 Образи кріпосників у повісті індивідуалізовані. Найжорстокішою й свавільною поміщицею змальовано панночку, а також її бабусю, яка під впливом поведінки внучки згадала про можливість безкарно знущатися над кріпаками.

2. Перегляньте презентацію.

https://vseosvita.ua/library/prezentacia-marko-vovcok-institutka-342889.html

Запитання

- Чому в "Інститутці" Марка Вовчка немає детального змалювання середовища, у якому діють герої? Яку роль у творі відіграє деталь?

- Як характеризує панночку порівняння руки холодні, як у гадюки?

- Якими художніми засобами змальовує письменниця кріпосників у своїй повісті?

- Чому Устина називає панське кохання чудним?

- Які риси вдачі Назара виявляються в його мові?

3.  Опрацюйте с. 305-314, схарактеризуйте образ будь-якого героя ( підготуйте відеозвіт своєї розповіді).

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Понеділок, 29 березня

Четвер, 22 лютого

Четвер, 16 листопада